Maskeramadine

Nominaatvorm:

Poephila personata personata

ondersoort:

Poephila personata leucotis


De maskeramadine is een Australische prachtvink die samen met de spitsstaartamadine en de Gordelgrasvink tot de Poephila familie behoord.

Er zijn van de maskeramadine 2 soorten de nominaal vorm die vooral in het noorden van Australië voorkomt en de witoor masker amadine die in het oosten van noord Australië voor komt.

Het leefgebied van de maskeramadine bestaat hoofdzakelijk uit uitgestrekte dun beboste en met struikgewas beplante gebieden bijvoorbeeld in tuinen of stadsparken.

Uiterlijk en geslachtsonderscheiding

De maskeramadine heeft zoals de naam al zegt een duidelijk masker. Dit masker is vanaf de snavel in een puntvorm tot achter het oog zichtbaar. De kleur van de borst, rug, vleugels en bovenkant van de stuit zijn hoofdzakelijk kaneelbruin met enige kleurtinten. Kenmerkend is de zwarte staat, en het "broekje" bij de poten.

De geslachtsonderscheiding bij de maskeramadine is voor de beginner zeer lastig. Uiterlijke verschillen bij de vogels zijn er bijna niet. In het broedseizoen is de zang van de man doorslaggevend, maar buiten het broedseizoen zal hij zijn zang weinig laten horen. De echte verschillen zijn hoofdzakelijk bij het masker en het "broekje" te zien, bij de man is het masker vaak iets verder doorgetrokken tot achter het oog, en het broekje komt verder tot aan de borst. De man is vaak ook iets intensiever gekleurd dan het popje.

Huisvesting en kweek

De maskeramadine is een bewegelijk vogeltje die zich het liefst in een grote ruimte bevindt. Het beste is om wat beplanting in de volière of de kweekkooi te doen. Waar ze kunnen schuilen. De masker amadine is een vogel die in de winter wel vorstvrije gehuisvest moet worden.

De kweek met de maskeramadine is niet direct voor de beginner weggelegd omdat ze nog wel eens was schuwer kunnen zijn en daardoor gevoelig voor nest controle. De kweek kan zowel in de volière als in een kweekkooi, wel is het belangrijk om geen andere Poephila soorten in de volière te hebben op de kans van verbastering te voorkomen. De nesten zijn over het algemeen halfopen nestkastjes deze worden door de vogels gevuld met kokosvezel en sisal touw. De pop legt vier tot zes eieren en worden dertien dagen bebroed. Als er in een volière gekweekt wordt is het verstandig om de nesten wat lager op te hangen omdat ze in het wild ook wat lager boven de grond broeden.


Het onder soort van de masker amadine is de witoor masker amadine.

Het grote verschil met de nominaat vorm is het witte deel direct onder het zwarte masker aan de zijkant van de kop. 


                            Kweker Ad de Bok

                            © Henk de Vos

                                 © S. Flapper links de man en rechts de pop

                                © S. Flapper

                                 © S. Flapper  3 mannen

                                © S. Flapper links een man en rechts een pop

                                © S. Flapper jongen 3-6 dagen oud

                                © S. Flapper jong 35 dagen oud

                                 © S. Flapper Maskeramadine nest

                                                 © S. Flapper Maskeramadine nest

                                                                      Witoormaskeramadine

                                    © Ian Montgomery Witoormaskeramadine

                                    Witoormaskeramadine