Prachtvinken van de wereld

 

Het boek is te bestellen op de site en wanneer je bij de opmerking verteld dat je via de SAP&PA bestelt krijgt de vereniging 2 euro van elk verkocht boek.

Het boek Prachtvinken van de wereld is over een periode van 9 jaar geschreven voor een breed publiek: Voor vogelliefhebbers en vogelaars die graag meer willen weten over deze populaire vogelfamilie, maar ook voor ornithologen en andere wetenschappers. Prachtvinken behoren tot de meest fascinerende vogelfamilies van de Oude Wereld met verrassende en speciale eigenschappen. De prachtvinkenfamilie Estrildidae bestaat uit 34 geslachten met 145 soorten onderverdeeld in 239 ondersoorten. Ieder met zijn eigen eigenaardigheden!

Het boek bestaat uit 396 pagina's, gelamineerde hardcover, ingebonden en gedrukt op stevig A4-formaat papier. In het boek worden alle 145 soorten en al hun ondersoorten uitvoerig belicht en op de unieke verspreidingskaarten ziet u per soort de verspreiding van de ondersoorten duidelijk gevisualiseerd in verschillende kleuren. De soortbeschrijvingen worden ondersteund met prachtige foto's van de desbetreffende soorten in hun natuurlijke habitat.

Deze foto's zijn gemaakt door bijna 300 fotografen uit 40 landen van over de hele wereld welke heel erg belangrijk waren voor de totstandkoming van dit reusachtige project. Zij gaven de auteur niet alleen toestemming om hun foto's te gebruiken, maar voorzagen de auteur ook van zeer kostbare informatie uit eerste hand over de soorten direct via hun ervaringen uit het veld. Daarnaast had de auteur het geluk dat verschillende gerenommeerde universiteiten, zoals Cambridge en Yale, zeer behulpzaam waren.

Aanvullend wordt u getrakteerd op foto's van nestjongen in verschillende stadia van hun ontwikkeling gemaakt bij vogelkwekers om de prachtvinken niet onnodig te storen in hun natuurlijke habitat. Het boek toont het grootste aantal bektekeningen ooit gepubliceerd, met 111 soorten met foto's geïllustreerd. Originele foto's tonen de fascinerende mimicry tussen nestjongen van prachtvinken en nestjongen van parasitaire wida's en staalvinken, waardoor dit een fascinerende bron is voor evolutiebiologen.

G.J. Huisman

Highlights

 • Wereldwijd de grootste verzameling bektekeningen van prachtvinken met 111 unieke foto's
 • Eerste boek met alle 145 soorten beschreven en getoond op in het wild gemaakte foto's
 • Bijna 300 deelnemende fotografen uit 40 landen van over de hele wereld
 • Verspreidingskaarten met de verschillende ondersoorten gevisualiseerd in kleur
 • Eerste boek met foto's van de bergrietvink Lonchura monticola
 • Unieke foto's die de mimicry van prachtvinken en parasiterende wida's en staalvinken toont
 • Compleet schema van parasiterende wida's en staalvinken versus prachtvinken als waardvogels
 • Beschrijving en foto's van een nieuwe prachtvinkensoort

Recensies

Nigel Collar van BirdLife International, Gabriel Jamie en Claire Spottiswoode van Cambridge University en University of Cape Town schreven het uitgebreide voorwoord in het boek.
Hieronder enkele quotes:

"Het is het een genot door het boek te bladeren en de volledige verscheidenheid van deze bijzondere familie in al haar facetten te mogen aanschouwen".
"De nestjongen en bektekeningen zijn prachtig tentoongesteld in dit boek".
"Dit geweldige boek geeft een toonaangevende samenvatting van onze huidige kennis, waarop we hopen dat de auteur, zijn vele bijdragende collega's en nieuwe prachtvinkenfans geïnspireerd door dit boek, zullen blijven voortbouwen".

Kristof Zyskowski van Yale University, Peabody Museum of Natural History:

"Ik wilde alleen maar zeggen dat ik erg onder de indruk ben van je boekproject en ik voel me vereerd dat mijn foto's in het boek zijn opgenomen. Ik denk dat het boek een fantastische bron zal zijn met alle foto's die je hebt verzameld, vooral die van bektekeningen. Ik ben ook dol op de verspreidingskaarten met de onderverdeling per ondersoort".

Technische specificaties

 • A4 formaat.
 • 396 pagina's gedrukt op een hoge kwaliteit papier.
 • Gebonden gelamineerde hardcover.
 • 1052 foto's van bijna 300 fotografen uit meer dan 40 landen.
 • 146 kaarten welke gedetailleerd de verspreidingsgebieden weergeven van de soorten en ondersoorten.